Tatuerare: Ett bra erkännande av vårt yrke

Arbete. Ett gesällbrev är ett erkännande av tatueraryrket - men det lär inte ha störst betydelse för kunderna.

– Jag tror att kunden i första hand kommer att fortsätta välja sin tatuerare efter en stil som de gillar och på rekommendation av vänner, säger tatueraren Niklas "Nille" Samuelson.

Han har arbetat som professionell tatuerare på heltid sedan 2001. Niklas Samuelson gläds över beskedet att han snart kommer att kunna ta gesäll- och mästarbrev - precis som frisörer, målare, bagare och hantverkare.

– Jag tycker det är ett väldigt kul och bra erkännande av vårt yrke som skrå.

Trots hans erfarenhet inom branschen möter han kunder som frågar "vad jobbar du med annars?".

– Det verkar som det finns en allmän missuppfattning om att det är någon slags blandning mellan yrke och hobby. Men det är ett yrke som kräver att man verkligen dedikerar sig och lär sig att utföra tatueringar på ett bra och hygieniskt sätt, säger Niklas Samuelson.

Samtidigt verkar det som att antalet oseriösa tatuerare på senare år har ökat, enligt Niklas Samuelson, som ibland tar emot kunder som vill täcka över eller göra om en tatuering.

Ett gesällbrev kanske hjälper på traven men han tror fortfarande att kunden kommer att gå på vänners rekommendationer och tatuerarnas olika stil i första hand.

– Det finns många professionella tatuerare i Sverige och jag tror att folk ändå kanske nu förstår att de verkligen är professionella.

TT