Nord Stream kritiserar regeringen

Försvar. Regeringen tycker att användningen av hamnar i Slite och Karlshamn under gasledningsprojektet Nord Stream 2 är negativt för svensk försvarspolitik.

Lars O Grönstedt, projektets rådgivare i Sverige, är kritisk till regeringens hantering.

Grönstedt berättar för TT att han under en längre tid försökt att få kontakt med försvarsdepartementet för att beskriva vad Nord Stream vill göra.

– Man har inte tid att tala med Nord Stream. Jag är förvånad över att det här beskedet kommer utan hänvisning till någonting mer än den väldigt diffusa formuleringen "det säkerhetspolitiska läget". Hade man kunnat säga någonting mer hade vi antagligen kunnat göra någonting åt det, säger Lars O Grönstedt.

Han betonar att bolag från flera länder är inblandade i Nord Stream.

Rysk ägarmajoritet

– Jag har svårt att känna någon oro över den ägarbilden och jag har svårt att förstå hur man vill göra kopplingen mellan det schweiziska företaget Nord Stream som använder det holländska företaget Wasco för rörläggning - och säga att det ligger under ryskt inflytande. Det visar en bristande insikt för hur saker är organiserade.

TT: Det handlar väl om att ryska Gazprom äger majoriteten av Nord Stream?

– Jag vet att Gazprom, eller något annat ryskt intresse, aldrig har visat det minsta intresse för de logistiska lösningarna som Nord Stream har.

"Göras av lokalanställda"

Flera ryska fartyg trafikerar redan hamnen i Karlshamn, betonar han.

– Om det nu är så att man är orolig för rysk trafik då måste man ju se dessa fartyg som en säkerhetsrisk också.

TT: Men för gasledningen är det mer permanent arbete i hamnarna och med rysk personal?

– Arbetet i hamnarna kommer väsentligen att göras av lokalanställda. Det kommer finnas en arbetsledning bestående av holländare. Några ryssar kommer aldrig att vara närvarande.

TT

Publisert: