Inrikes

Svårare för ensamkommande att få pension

INRIKES

Samhälle. Regeringen vill ändra reglerna för efterlevnadspension. Bakgrunden är att det har skett en kraftig ökning av utbetalningar till nyanlända flyktingbarn, rapporterar TV4 Nyheterna.

Tanken bakom stödet är att även barn med en frånvarande förälder ska kunna få möjlighet till en rimlig grundläggande ekonomisk trygghet. I dag räcker det med att intyga att man är föräldralös upp till två år bakåt i tiden. En möjlighet som nästan uteslutande används av nyanlända flyktingbarn.

– Det blir en väldigt märklig situation där man i efterhand kan få en väldigt stor klumpsumma. Det är ju inte så det här systemet är avsett, säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) till TV4.

I dag kan en pension på knappt 1 500 kronor i månaden betalas ut om en förälder har avlidit, 3 000 kronor om man har förlorat båda. Det blir omkring 70 000 kronor om det betalas ut för två års tid.

Regeringen föreslår nu att stödet inte ska kunna betalas ut för mer en månad bakåt i tiden, vilket skulle innebära att reglerna blir mer lika de regler som gäller för underhållsstöd

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes