Vargjakten inleds trots överklagan

Publicerad:

Jakt. Licensjakten på varg i Sverige kommer att dra i gång som beslutat den 2 januari, rapporterar Sveriges Radios P4 Gävleborg.

– Det gjordes bedömningen att det inte fanns tillräckliga förutsättningar för en inhibition, säger Eskil Nord, justitieråd vid Högsta förvaltningsdomstolen, till radion.

Inhibition, det vill säga att stoppa jakten i väntan på domstolsbeslut, är det alltså inte fråga om. I och med det säger domstolen inte ja, men heller inte nej, vilket innebär att jakten alltså kan starta. Med nuvarande beslut får jägarna skjuta totalt 22 vargar i fem län fram till den 15 februari.

Turerna kring jakten har varit många. Svenska rovdjursföreningen, som är emot, har överklagat länsstyrelsens beslut men fått avslag i både förvaltningsrätten och kammarrätten. Nu har man i stället vänt sig till Högsta förvaltningsdomstolen, som meddelar att beslut i frågan troligen kommer att fattas i februari.

Enligt beslutet om licensjakt får 22 vargar skjutas i särskilt angivna områden i fem län under perioden 2 januari till 15 februari 2018. I Värmland får sex vargar skjutas, i Dalarna sex, i Västmanland sex, i Gävleborg två och i Örebro län två.

TT

Publicerad: