Selimovic överklagar EU-beslut

INRIKES

EU. Liberalernas EU-parlamentsledamot Jasenko Selimovic överklagar EU-parlamentets beslut att pricka honom för psykiska trakasserier mot den egna personalen.

Partiet får nu vänta ytterligare innan man tar ställning till hans framtid.

Överklagandet lämnades in i tisdags, uppger Selimovics pressekreterare för TT. EU-parlamentets talmanspresidium har nu fyra veckor på sig att besluta om att "upphäva, fastställa eller reducera" det utdömda straffet.

– Eftersom han valde att överklaga så är läget samma som när jag kommenterade det här senast: redan reprimanden i sig är så allvarlig att vi har velat skicka frågan till vår etikkommitté för att de ska göra en behandling, konstaterar Liberalernas partisekreterare Maria Arnholm.

– Men de kommer att avvakta ett lagakraftvunnet beslut innan de ger sina rekommendationer och det samma gäller också partiets ställningstagande kring detta, säger Arnholm.

Möte i Bryssel

Partisekreteraren är på plats i Bryssel och träffade under onsdagen Selimovic.

– Han informerade mig om att han har överklagat parlamentets reprimand och att han vidhåller att han är oskyldig. Det är ungefär det vi har pratat om. Han redogjorde lite kort för sin överklagan. Sedan pratade vi lite omkring de här frågorna och så skiljdes vi åt, säger Arnholm.

De långvariga arbetsmiljöproblemen på Liberalernas Brysselkontor resulterade i att EU-parlamentet för ett par veckor sedan gav Selimovic en reprimand "för ett uppträdande som utgjort psykiska trakasserier". Selimovic sade sig då vara bestört över beslutet och vidhöll sin oskuld.

"Kontakt med alla"

Enligt uppgifter till TT bottnar konflikten i att personalen mådde allt sämre under Selimovics ledarskap. De beskylldes för att sabotera hans arbete, ställdes inför olika konspirationsteorier och utsattes för psykiska trakasserier som bröt ner självkänslan.

Maria Arnholm har även varit i kontakt med assistenterna.

– Jag har haft kontakt med samtliga på olika sätt och också haft några möten, berättar Arnholm.

TT: Hur fungerar samarbetet just nu med Jasenko Selimovic för er del?

– Vi hade ju ett möte i dag så den kontakten har vi.

TT: Hur allvarligt är det här för partiet?

– Vi vill prata politik och sprida liberala värderingar så det är naturligtvis alltid olyckligt när vi i stället tvingas ägna oss åt sådant här, säger Maria Arnholm till TT.

TT