Inrikes

"Livet måste fortsätta som vanligt"

INRIKES

Köpenhamnsdåden. Attacken utanför synagogan i Köpenhamn har lagt en sorgens skugga över den judiska församlingen i Danmark. Men danska judar måste fortsätta leva sina vanliga liv.

– Vi kommer inte låta terrorismen att diktera våra liv. Vi kommer att fortsätta leva som judar, säger överrabbi Jair Melchoir.

Samtidigt har den förstärkta bevakningen vid synagogan med stor sannolikhet förhindrat skytten att ta sig in i lokalerna.

Redan efter den första attacken mot kulturhuset bad den judiska församlingen polisen att förstärka bevakningen, där det under kvällen pågick en konfirmationsfest med runt 80 deltagare. Vilket också gjordes.

– Utgången hade kunnat bli en massaker som jag inte ens vågar tänka på, säger Dan Rosenberg Asmussen, ordförande i Danmarks judiska församling, vid en presskonferens som anordnades på förmiddagen.

Permanent skydd

Att beväpnad polis bevakar synagogan vid Krystalgade hör till ovanligheterna. Och Rosenberg Asmussen efterfrågar nu ett mer permanent skydd från danska myndigheter. Något de tidigare förgäves bett om.

– Vi hoppas nu att myndigheterna ska ompröva det beslutet, säger Rosenberg Asmussen.

Israel väntar nu en stor ökning av europeiska judar som flyttar till landet. Och har också avsatt närmare 400 miljoner kronor för detta. Men frågan väcks vid fel tidpunkt tycker den judiska församlingen i Danmark.

– Många danskar har flyttat till Israel de senaste åren. Men just nu är det fel tid att göra det. Nu behöver vi stöd från judar från hela världen, även Israel, för att fortsätta våra liv här, säger Rosenberg Asmussen. 

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes