Inga löften till orolig mjölkbransch

Publicerad:
Uppdaterad:

Mjölk. Alla vill hjälpa till att hitta en lösning för den svenska mjölkproduktionen, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) efter torsdagens möte med mjölkbranschen. Men några löften om konkreta åtgärder från regeringens sida uteblev.

– Jag tror ändå att de som var med inte förväntade sig att jag skulle säga att nu gör vi si eller så, säger Sven-Erik Bucht på en pressträff efter mötet.

Landsbygdsministern höll i dag ett så kallat högnivåmöte i Rosenbad med inbjudna representanter för bland andra mjölkbönderna och livsmedelshandeln. Målet var att hitta lösningar som kan stötta de svenska mjölkproducenterna.

Sven-Erik Bucht säger att han noterade förslag från de inbjudna om anstånd med momsinbetalningar, om skatter och snabbare utbetalningar av olika EU-stöd. Det tar han med sig, säger han, men understryker flera gånger att han inte kan lova något mer än att titta på förslagen. Ett annat förslag, som Bucht ställer sig positiv till, är frivillig märkning av ost och mjölk så att konsumenterna kan se att det är svenska produkter.

Mjölkpriset har pressats till följd av en hög produktion globalt och ett ryskt importstopp som svar på EU:s handelssanktioner mot landet. Enligt landsbygdsministern verkar det trots allt ha skett ett trendbrott på världsmarknaden vad gäller mjölkpriser, med en klar uppgång den senaste tiden. Han gläds också över Arlas starka resultat för 2014, med en vinst på flera miljarder.

TT

Publicerad: