Ingen bojkott av danskt griskött

Publicerad:
Uppdaterad:

Malmö. Billigare danskt griskött har sitt pris i form av sämre djurvälfärd. Och priset är alldeles för högt, menar flera butiker som stoppat köttet.

Svensk Dagligvaruhandel kommer dock "absolut" inte att uppmana till en central bojkott av det danska köttet.

– När vi läste att andra bojkottade danskt fläskkött blev vi modiga nog att också stoppa det. Dålig djurhållning och stora mängder antibiotika är anledningen, säger Hanna Hedin, butikschef för Ica Hammenhög, till TT.

Personalen i butiken hoppas att fler rensar sina hyllor från dansk kött.

– Det är först då detta kan få en större effekt, säger Hanna Hedin.

Branschorganisationen Svensk Dagligvaruhandel uppmuntrar inte sina medlemmar att bojkotta danskt griskött.

– Det är fortfarande så att danskt kött har en viktig roll i svenska butiker och därför är vi måna om att föra en dialog med dansk grisnäring, säger vd Karin Brynell.

En stor efterfrågan på billigare - danskt - kött är orsaken till att en central bojkott inte rekommenderas av stora livsmedelsföretag som Ica, Axfood och Coop.

– Vi jobbar i stället för en ökad försäljning av det svenska köttet. Dessutom driver vi på utvecklingen för en bättre djurvälfärd i Danmark, säger Dan Jacobson, färskvaruchef hos Ica, till TT.

– Men vi ska komma ihåg att Danmark ligger närmare oss ur ett djurvälfärdsperspektiv jämfört med många andra länder, till exempel Tyskland, fortsätter han.

Svensk Dagligvaruhandel anser att den danska grisindustrins sjupunktsprogram för att förbättra djurvälfärden fortfarande är för allmänt hållet.

På ett möte mellan parterna i går framförde svenska företrädare önskemål om en tydligare tidsplan kring punkterna, som bland annat handlar om att fler smågrisar per kull ska överleva och att kastrering utan bedövning ska stoppas.

– Dansk grisnäring visar förståelse för att det finns en stark opinion i Sverige. Men vi är besvikna över att de inte kunde kommer med mer konkreta tidsplaner. Vi kommer att föreslå nya möten, säger Karin Brynell.

TT: Vilka tidsplaner önskar ni?

– Vi inser att vissa förändringar är svårare att genomföra än andra. Allt kan inte gå snabbt, men vi vill veta vilken takt och vilka mål de jobbar med.

TT

Publicerad: