Löfven: Det har varit bra samtal

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. Regeringsbildaren Stefan Löfven har i dag haft möten med Alliansens ledare.

– Det har varit bra samtal, sade S-ledaren när han kom ut efter mötena.

Efter samtalen med Centern, Moderaterna och Folkpartiet kom S-ledaren Stefan Löfven ut till journalisterna.

– Vi är överens om att Sverige är i ett besvärligt parlamentariskt läge och behöver regeras. Däremot klargör de självklart att de går i opposition, men att de också vill samarbeta i ett antal frågor som är viktiga för Sverige, säger Löfven.

– Vi är också överens om att vi inte ska ge Sverigedemokraterna den potentiella vågmästarrollen. De ska inte få utnyttja den.

Löfven mötte Alliansledarna en och en. Först ut var Centerpartiets Annie Lööf.

Trycket på Centerpartiet att gå Stefan Löfven till mötes för att få till en stabil regering är obefogat, enligt C-ledaren Annie Lööf.

– Tongångarna 2010 var desamma, säger hon efter sitt möte med Löfven.

– Det är nej till att sitta i regeringen med S, ja till Alliansens budgetmotion och ja till att fortsätta med de blocköversskridande överenskommelser som redan finns, sade Lööf på väg i till mötet.

Det parlamentariska och politiska läget är inte så allvarligt att de borgerliga partierna har skäl att slå in på en annan linje än hittills vad gäller samarbete med Löfven, enligt Annie Lööf.

– Tongångarna 2010 var desamma, Alliansen hade en minoritetsregering och Sverigedemokraterna var tungan på vågen och de rödgröna var mindre. Det var tal om att Miljöpartiet skulle ingå i regeringen och det talades om nyval och kaos, men det lade sig sedan, säger Annie Lööf efter ett dryga halvtimmen långt möte med Löfven.

Kan Löfven bara visa, enligt Lööf, att V stödjer hans budget så är fältet öppet för honom att bli statsminister.

Något nytt budskap hade hon således inte med sig till träffen med S-ledaren.

– Han visste att jag skulle komma och markera att jag vill vara en aktiv och granskande opposition, säger Lööf och tillägger att Löfven vill sondera terrängen för blocköverskridande samtal.

De överenskommelser över blockgränserna som finns för friskolor, försvar, pensioner och migration vill hon gärna fortsätta med, säger hon. Men det bygger på att S först är överens med Miljöpartiet. Då är Alliansen beredd att diskutera, gemensamt, med Löfven.

Moderaternas gruppledare i riksdagen, Anna Kinberg Batra, hade inga överraskande besked att komma med efter sitt möte med Stefan Löfven.

– Vårt svar i dag är att vi jobbar vidare som allians. När Stefan Löfven har presenterat och formerat sin regering är regeringen välkommen till Alliansen för samtal, men det är en långt senare fråga, säger Anna Kinberg Batra.

Folkpartiledaren Jan Björklund säger att alla partier har ett ansvar att diskutera olika sakfrågor över blockgränserna med tanke på det parlamentariska läget. Ett första test för den nya regeringen blir hur den hanterar de verenskommelser som redan finns om friskolor och migration, påpekar han.

– Det är ingen mening att snacka om ytterligare överenskommelser om inte de som redan finns ligger fast, säger Björklund.

Senast den 26 september ska Löfven rapportera till riksdagens talman Per Westerberg hur hans sonderingar om att bilda en regering med Miljöpartiet har gått.

– Jag vill samarbeta, jag vill ta ansvar och jag är helt övertygad om att fler partier kommer att landa i den slutsatsen, sade Löfven i går efter att ha fått uppdraget av talmannen.

TT

Publicerad: