Inrikes

Tidigaste spiralgalaxen upptäckt

INRIKES

Stockholm. Amerikanska astronomer har upptäckt vad de tror är den hittills tidigaste spiralgalaxen i det tidiga universum. Den bildades för nära elva miljarder år sedan, rapporterar tidskriften Nature.

De upptäckte den ovanligt tydliga spiralgalaxen när de med hjälp av det stora Hubbleteleskopet tog bilder på 300 mycket avlägsna galaxer i det tidiga universum.

Forskarna hade inte väntat sig att finna en spiralgalax från en så tidig epok, eftersom de trott att förhållandena då inte gynnade bildandet av sådana galaxer. Miljön var mycket tuffare under det tidiga universum, galaxer krockade betydligt oftare med varandra, stjärnor bildades och svarta hål växte mycket snabbare.

– Det faktum att den här galaxen existerar är häpnadsväckande. Vi har trott att sådana galaxer med så tydliga och väl definierade spiralarmar helt enkelt inte existerade så tidigt i universums historia, säger David Law, huvudförfattare till studien.

Galaxen, döpt till det föga glamorösa namnet BX442, är ganska stor jämfört med andra galaxer. Ljuset från galaxen har färdats till oss under 10,7 miljarder år. Normalt är yngre galaxer ganska otydliga och oregelbundna.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes