Ovanligt många har drunknat i juli

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. Oroväckande många människor har drunknat under värmeböljan i juli. Och i stort sett alla dödsfallen hade kunnat undvikas, enligt Svenska Livräddningssällskapet.

På bara några veckor har 14 människor omkommit i drunkningsolyckor, främst i samband med bad, enligt preliminära siffror från Livräddningssällskapet. Ytterligare två personer saknas efter en båtolycka. I juli fjol omkom totalt 18 människor.

– Det är klart oroande att vi redan har sett så många dödsfall. Vi är ju bara halvvägs in i juli. Det som gör det hela ännu sorgligare är att i princip alla olyckor vi haft hittills i juli hade kunnat avhjälpas, säger Karin Brand, generalsekreterare för Livräddningssällskapet.

Alkohol, brist på tillsyn eller överskattning av simförmågan ligger bakom olyckorna.

– Det är inte som att cykla. Då finns fast mark under fötterna om något oväntat händer, säger hon.

Skräckscenariot är att juli 2010 slutar på samma vis som juli 2006, då en långvarig värmebölja också kom direkt efter midsommar. Det året omkom hela 47 människor inom loppet av några veckor.

– Det hoppas vi verkligen att vi slipper uppleva igen, säger Brand, som uppmanar alla att tänka på att bada med försiktighet och förstånd.

TT

Publicerad: