Fyra åtalas efter rånmord

Publicerad:
Uppdaterad:

Eslöv. Mordet 2008 på en 70-årig lantbrukare utanför Eslöv får nu sitt rättsliga efterspel. Två män, 20 och 24 år, åtalas för mord. Ytterligare två personer åtalas för inblandning.

Kammaråklagare Helena Ljunggren ger i åtalet en bild av brutaliteten när 70-åringen under natten mellan den 12 och 13 maj övermannades i sitt hem. Enligt Ljunggren har de båda åtalade, som brutit sig in i jakt på pengar och värdeföremål, överöst sitt offer med slag och sparkar, virat en blodig jacka runt hans huvud och slutligen bundit ihop hans armar och ben. Försvarslös lämnades sedan mannen på golvet, där han avled under något av de följande dygnen.

Ljunggren anger inget alternativ till mord som brottsrubricering för de båda männen. Hon yrkar också att 24-åringen, som inte är svensk medborgare, ska utvisas på livstid.

En 43-årig man åtalas för anstiftan till försök till rån, alternativt grov stöld. Åklagaren menar, att det är 43-åringen som uppmanat de båda yngre männen att bryta sig in hos lantbrukaren.

Tillsammans med en 39-årig kvinna åtalas 43-åringen även för grovt skyddande av brottsling. De ska ha förstört kläder och skor som 20-åringen bar vid mordtillfället, samt transporterat honom utomlands för att gömma honom undan polisen.

Åklagaren utesluter inte att fler personer var med vid överfallet. En lillebror till 20-åringen har tidigare delgivits misstanke, men eftersom han bara var 14 år vid tiden för mordet har utredningen mot honom avslutats.

Samtliga de fyra åtalade nekar till brott. Åklagaren stöder sin talan på både teknisk bevisning och vittnesuppgifter. Bland annat ska närstående till de åtalade ha pratat om mordet innan det hade upptäckts.

I en annan stämningsansökan åtalas 20-åringen även för våldtäkt och grov kvinnofridskränkning. Rättegången inleds i Lunds tingsrätt den 20 april. Först den tredje dagen, den 22 april, börjar man avhandla mordet på 70-åringen.

TT

Publicerad: