Flykting: Skamligt med id-krav

Flyktingkrisen. För drygt sex år sedan gjorde han den livsfarliga resan från Iran, via båt från Turkiet till Italien för att slutligen komma fram.

Hade det skett nästa vecka skulle Mehdis flykt ha tagit slut vid Sveriges gräns.

– Vi måste skämmas. Det är inte mänskligt, säger han om de nya id-kraven.

Mehdi Husseini har precis avslutat ett arbetspass vid förskolan där han numera jobbar. I helgen ska han spela fotboll i Uppsala tillsammans med laget "Solidaritet" som han är ledare för.

Det är vardag och så långt det går att komma från situationen han befann sig själv i för ett par år sedan. Som barn flydde Mehdi och familjen till Iran från Afghanistan. 2009 tvingades han lämna Iran.

– Jag tipsades om att Norge och Sverige var bra länder. Två gånger försökte vi ta oss med gummibåt från Turkiet till Grekland utan att lyckas. Till slut kom vi till Italien i stället och via Tyskland kom jag till Sverige, berättar han.

Då hade han ingen form av id-handling med sig och han lider nu med dem i samma situation som han själv hamnade i. Kvar i Iran finns hans familj utan giltiga pass.

– Enda sättet skulle vara att skaffa ett falskt pass men ett sådant skulle kosta upp till 100 000 kronor, säger han.

Han ser tydliga konsekvenser med lagen:

– Flyktingar kommer att försöka ta andra vägar. De här människorna är på flykt för att rädda sina liv. Tänk om varje land nu säger samma sak. Vart ska de då ta vägen när de flyr kriget?

TT