Hårdare tag mot rökning och solande
Publicerad 2016-02-03
Medicin. I år kommer runt 60 000 svenskar att få cancer. Om knappt 25 år kommer 100 000 om året drabbas, visar en ny prognos.
Ansvarig minister vill minska cancerfallen genom hårdare tag mot rökning och solande.
Att andelen cancerdiagnoser ökar har flera förklaringar, bland annat att vi blir fler och äldre - och att vården blir bättre på att upptäcka cancer.
År 2040 beräknas antalet cancerfall ha ökat med 86 procent jämfört med 2014, visar en prognos som Folkhälsomyndigheten tagit fram tillsammans med Cancerfonden.
"Osunda solvanor"
En diagnos sticker ut: Malignt melanom.
– Det är den cancerform som ökar mest och liksom annan hudcancer ser den ut att fortsätta öka. Det är en påtaglig ökning. Vi pratar om fyra-fem gånger så många fall som i dag, säger Jan Zedenius, chefsläkare och medicinskt sakkunnig på Cancerfonden.
En tredjedel av all cancer går att förebygga med ändrade levnadsvanor. Det handlar bland annat om hur man solar.
Ny tobakslag
– Regeringen har lagt ett förslag på en 18-årsgräns för solarium. Det är en liten del men ändå ett sätt att börja försöka ta större ansvar för människors solvanor och att sätta nya normer, säger Gabriel Wikström (S), folkhälso- sjukvårds- och idrottsminister, till TT.
Ministern betonar vikten av att förebygga och pekar även på konsekvenser av rökning. I maj väntas en ny lag göra det möjligt med större varningsetiketter på cigarettpaket och en utfasning av mentolcigaretter.
– Vi har även en utredning som tittar på neutrala tobaksförpackningar, exponeringsförbud av tobaksvaror i butik och möjlighet att införa fler rökfria miljöer, säger han.
Vill korta vårdköer
Samhället måste riggas för att klara av cancervården i framtiden, menar Jan Zedenius.
– Det är nästan en fördubbling av cancerfallen på 25 år. Det innebär naturligtvis en stor belastning på sjukvården och rehabilitering och en enorm kostnadsökning, säger Jan Zedenius.
Gabriel Wikström vill även bland annat korta vårdköerna för personer som diagnostiserats med cancer och ska få behandling.
– Vi har anslagit två miljarder kronor under mandatperioden till cancervård.
TT