Inrikes

EU vill förbjuda jaktvapen

INRIKES

Parisattacken. EU-kommissionens förslag att förbjuda halvautomatiska jaktvapen skulle slå hårt mot jägarna och mot staten. Enligt Jägareförbundet skulle effekten bli ett slag i luften.

EU-kommissionen föreslår skärpta vapenregler efter terrordåden i Paris. Bland annat föreslås ett förbud för privatpersoner att inneha vissa halvautomatiska vapen "med hög kapacitet", vilket skulle kunna innebära att uppemot 100 000 jaktvapen i Sverige blir olagliga.

– Det är ett mycket otydligt och luddigt skrivet förslag, säger Anders Grahn, chef för intressebevakningen på Jägareförbundet.

Det skulle också bli dyrt för staten om den måste lösa in alla vapen, anser Grahn. Och effekten skulle bli högst tveksam eftersom legala vapen nästan aldrig förekommer i kriminella sammanhang enligt jägarna.

– Det är ett synnerligen litet problem, säger Grahn.

Inrikesminister Anders Ygeman (S) hoppas dock kunna få fortsatt svensk - och finländsk - rätt att använda vapnen.

– Vår grundinställning är att Sverige och Finland ska kunna ha kvar det undantaget för att man ska kunna bedriva jakt på ett bra sätt . . . Men det är klart att det inte är den lättaste diskussionen att ta i EU-kretsen i den tid och den situation vi nu är i, säger Ygeman efter fredagens inrikesministermöte i Bryssel.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes