Inrikes

Privat byrå stämmer Skånepolisen

INRIKES

Malmö. Den privata Diskrimineringsbyrån i Stockholm öppnar en civil process mot polismyndigheten i Skåne med anledning av de rasistiska yttranden och uttryck som poliser har använt under ett upplopp i Malmö och på en intern poliskurs.

I en stämningsansökan till Malmö tingsrätt begär Diskrimineringsbyråns ordförande Juan Fonseca att Skånepolisen döms till böter för hets mot folkgrupp. På svarandebänken vill han se Skånes länspolismästare Eva Årestad Radner.

– Det är en grupptalan. Bakom mig finns ett tiotal personer och fler kan ansluta sig efter hand, säger Fonseca till TT.

Stämningen handlar dels om polismännen som under ett upplopp i Malmöstadsdelen Rosengård använde ord som "blattejävlar" och "apajävel", dels om bruket av namnen "Neger Niggersson" och "Oskar Neger" på övningsblanketter under en kurs i beslagshantering våren 2008.

Båda händelserna är klara fall av hets mot folkgrupp, anser Juan Fonseca. Uttalanden uttryckte missaktning mot en folkgrupp, uppsåtet var att sprida nedsättande uttalanden om invandrare och det hela fick tillräckligt stor spridning.

– Ljudet på filmen från Rosengård har ju via medier spritts bland miljoner människor, säger han.

De tre poliserna som yttrade sig olämpligt i Rosengård har förflyttats och riskerar disciplinpåföljd. Riksenheten för polismål startade i fredags också en förundersökning om brott - men lade ned undersökningen samma dag.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes