Inrikes

Konstgjorda hornhinnor i framtiden

INRIKES

Chicago. Ny teknik med röntgenstrålar kan göra det möjligt att tillverka konstgjorda hornhinnor i framtiden, tror forskare.

Samma teknik kan redan i dag hjälpa dem som måste genomgå en transplantation.

Förra året transplanterades 462 hornhinnor i Sverige. De hade donerats från avlidna personer till förmån för patienter med vissa svåra ögonsjukdomar.

En vanlig bieffekt av hornhinnetransplantation är astigmatism, ett brytningsfel. Detta beror förmodligen på att kirurgen inte tar hänsyn till hur den nya hornhinnan är uppbyggd innan den sätts fast, menar professor Keith Meek vid Cardiff University, en av deltagarna vid det stora forskningsmötet AAAS i Chicago.

Han har använt dyr och avancerad apparatur, en så kallad synkrotron, där laserstrålar hjälper till att ge en mycket detaljerad bild av små beståndsdelar hos ett objekt. Meek fann då att en hornhinna består av kollagen som ligger i lager i olika riktningar som kan variera från människa till människa. Om inte patientens egen hornhinna matchas ihop med donatorns hornhinna på rätt sätt, så bryter inte ögat ljuset som det ska.

– Jag vill få de här resultaten publicerade så att kirurgerna inte fortsätter att tvinga hornhinnor till fel form, säger Keith Meek.

Han förutspår att den nya tekniken kommer att göra konstgjorda hornhinnor möjliga en dag.

– I många delar av världen är behovet av hornhinnor mycket större än utbudet, säger Keith Meek.

TT:s utsända

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes