Åldersbedömningar får kritik

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. Migrationsverkets åldersbedömningar av asylsökande, ensamkommande tonåringar strider mot Socialstyrelsens rekommendationer. Bedömningarna ska enligt dem ledas av barnläkare och inte av röntgenläkare, uppger Dagens Nyheter.

I dag gör Migrationsverkets tjänstemän egna tolkningar och fattar beslut efter utlåtanden av röntgenläkare, som skattar åldern med en felmarginal på mellan två och fyra år. Det strider mot rekommendationerna som Socialstyrelsen utfärdade i fjol, skriver DN.

Socialstyrelsen anser även att det är olyckligt att Migrationsverket till regeringen skrivit att den gjort medicinska åldersbedömningar i sex procent av alla ärenden.

– Vi har påtalat för Migrationsverket att det är fel att kalla dagens bedömningar för medicinska. Det är olyckligt att det framställs i medierna som att det finns en säker metod. Vi arbetar fortfarande med att få fram en ordning där åldersbedömningarna kan göra så vetenskapligt och rättssäkert som det går, säger Elis Envall, utredare på Socialstyrelsen till DN.

Migrationsverket får också kritik av ensamkommande tonåringar. En asylsökande från Afghanistan, som Migrationsverket anser vara 19,2 år, hävdar att han är 16,5 år.

– Det har mina föräldrar sagt, och det står i taskeran - mitt afghanska födelsebevis, säger han.

TT

Publicerad: