Carlsson medger "politiskt fel" i KU

Stockholm. Det var enligt regelverket, men "politiskt fel", att min och min statssekreterares lön räknades av mot det svenska biståndsanslaget mellan 2009 och 2012, uppger förra biståndsministern Gunilla Carlsson (M) när hon frågas ut i konstitutionsutskottet.

Carlsson framhåller att hennes lön inte togs direkt ur biståndsanslaget utan betalades ut från regeringskansliets vanliga anslag för personalkostnader. Men den kostnaden räknades av från biståndet.

Gunilla Carlsson, moderat minister som lämnade regeringen i höstas när statsminister Fredrik Reinfeldt gjorde en mindre ombildning, säger att det var bra att det politiska felet kunde justeras inför 2013.

– Jag är glad att vi kunde justera det efter debatt och diskussion, säger Carlsson.

Hon säger att det var hon själv som tog initiativ till att börja räkna av sin egen och statssekreterarens lön, kostnader knutna till en del ambassader och en del administrativa kostnader inför 2009. Skälet var att göra mer tydligt vad som var rent bistånd, enligt henne.

Carlsson framhåller att det totala anslaget för biståndet ökade med flera miljarder under hennes tid som minister. Samtidigt har andelen avräkning för administrativa kostnader från biståndsramen ökat. Carlsson framhåller att det inte är avräkning som rör ministerlön som var den stora delen, utan andra administrativa kostnader.

På en fråga från utskottets ordförande Peter Eriksson om hon känner till något annat land som räknar av den ansvariga ministerns lön från biståndsramen så säger Carlsson att hon inte vet.

TT

Publisert: