Inrikes

Mobilen kan vara på hela flygresan

INRIKES

Stockholm. Snart kan passagerare som reser med amerikanska flygbolag ha mobiler, surfplattor och annan elektronisk utrustning påslagna - även vid start och landning.

När, eller om, liknande regler når svenska flyg är oklart.

Det är den amerikanska federala luftfartsmyndigheten (FAA) som beslutat att slopa sitt tidigare krav på att alla elektroniska apparater bara får vara på när flygplanet nått en höjd på 10 000 fot, alltså 3 028 meter.

Enligt Wall Street Journal var FAA tidigare överdrivet försiktigt på grund av anekdoter om att elektronisk utrustning kan störa flyginstrumenten, men nu har man tillsammans med representanter från flyg- och elektronikbranschen kommit fram till att risken har sjunkit till en "acceptabel nivå".

Men det är fortfarande inte tillåtet att prata i mobilen på planet, den måste nämligen vara satt i flygläge hela resan.

Vad man får göra på svenska flygplan styrs av internationella regler som säger att elektronisk utrustning måste vara avstängd under start och landning. Det är just nu oklart om en ändring är på gång även här, enligt Henrik Olars, presschef vid Transportstyrelsen.

– När det gäller flyg vill man alltid vara på den säkra sidan. Vet man inte om något är absolut säkert så är det inte tillåtet.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes