Inrikes

Åtal mot malaysiskt par

INRIKES

Stockholm. Ett malaysiskt par, som jobbar i Sverige, åtalas för att ha slagit sina barn med bland annat mattpiskor och galgar. Fallet har blivit mycket uppmärksammat och häktningen har kritiserats hårt i parets hemland.

Paret har fyra barn och arbetar i Sverige för den malaysiska staten. De har dock inte diplomatisk immunitet. Föräldrarna åtalas nu för grov fridskränkning och ett fall av misshandel.

Stämningsansökan vittnar om en återkommande misshandel från av båda föräldrarna. Enligt åklagaren har de slagit barnen med bälten, träpinnar, mattpiskor och klädgalgar. De har utdelat slag mot bakhuvudet, dragit barnen i öronen, slagit dem i ansiktet och nypt dem.

Anna Arnell, kammaråklagare vid Västerorts åklagarkammare, tycker att hon har bra stöd för sitt åtal.

– Alla fyra barnen har lämnat trovärdiga uppgifter vid polisförhören som spelats in. Dessutom har vi hört ett stort antal vittnen och vi har också gjort en del beslag. Men jag vill inte gå händelserna i förväg, nu får domstolen avgöra.

Straffskalan för grov fridskränkning, som åtalet gäller, är mellan nio månaders och sex års fängelse.

Brotten ska ha skett i familjens bostad i Spånga mellan 2010 och 2013.

De fyra barnen, 7, 11, 12 respektive 14 år gamla, hämtades hem av representanter för den malaysiska regeringen en tid efter det att föräldrarna häktades den 20 december förra året. Barnen åkte hem till Malaysia förra helgen, där de togs emot av premiärministern och landets vice utrikesminister.

Malaysiska medier har också följt barnen. I dag går de för första dagen i skolan, och barnen har intervjuats där. Medierna rapporterar också om att myndigheterna ordnat med särskild kontroll av barnens sociala situation.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes