Skorna som plågar sommarfoten

Stockholm. Flera av vårens och sommarens skofavoriter är mardrömmen för våra fötter - platta, sladdriga och utan stöd ger de skador på häl, fotleder och rygg.

Platta basketskor, sladdriga ballerina, nätta sandaler med tunn sula och flip flops - modellerna är en tuff utmaning för hälar och leder och kan ge inflammation i hälsenan.

– Den som går runt i ett par flip flop större delen av sommaren får problem. Fettkudden under foten som ger stötdämpning trampas ut och hamnar som en krans runt hälen. Man får ont, blir torr och får sprickor, säger Ann Lindström ordförande för Sveriges Fotterapeuter.

Hon framhåller att 90 procent av alla fotåkommor vi drabbas av kan kopplas till skorna.

Boven i dramat är de tunna sulorna som inte dämpar, modeller av tunt tyg och utan kanter som kan hjälpa till att hålla hälen på plats.

– I med ett par extra sulor om du absolut vill ha Converse, eller se till att ha ett par sneakers med bra sula i väskan och byt efter halva dagen.

Bland vårens och sommarens skotrender finns flera fotvänliga varianter.

– Traktorsulan är tillbaka, inte bara på bootsen utan även på sandaletter och liknande, säger Sara Winter på Skobranschrådet.

Skor av Birkenstock-modell har också fått ett nytt liv.

– De är verkligen superheta både för dam och herr, med tjock korksula som är formad efter foten.

TT

Publisert: