Åtal för kokainböcker

Växjö. Böcker indränkta med kokain skickades med post från Colombia till Sverige. Enligt polisen i Växjö är det en i det närmaste unik smugglingsmetod.

– Den här metoden av narkotikasmuggling har svensk polis sett bara en gång tidigare, för cirka 20 år sedan, berättar Kronobergspolisens informationschef Robert Loeffel.

Böckerna skickades förra året i tre försändelser från Colombia till Växjö. Vid ett tillslag i december fann polisen baljor med fuktiga pappersbollar, indränkta med en kokainlösning, hos två av de åtalade, en 30-årig kvinna och en 33-årig man. Paret ska ha extraherat kokain ur böckerna. De fuktiga pappersbollarna bestod av hopknycklade boksidor som kramades ur i etapper för att lösa ut kokainet.

Efter polisens räd kopplades paret samman med den andra mannen, 34 år gammal, som i augusti påträffades med en liknande balja med fuktiga pappersbollar.

Stora summor pengar ska ha förts över till en man i Colombia som i sin tur skickade böckerna till den fjärde åtalade, en 21-årig kvinna.

Åtalet mot de två männen gäller grov narkotikasmuggling. De två kvinnorna är åtalade för grovt narkotikabrott. Det är den hittills största utredningen kring kokain som Kronobergspolisen någonsin gjort.

TT

Publisert: