Stark antirasism i SD:s spår

Publicerad:
Uppdaterad:

INRIKES

Stockholm. Runt om i landet höjs allt fler röster mot rasism. Att SD sitter i riksdagen och vi närmar oss val kan spela in.

– När man upplever att mörkret tätnar bygger man starka motmobiliseringar, säger forskaren Jan Jämte.

Antirasismen i Sverige är stark just nu. Och det handlar inte bara om maskerade extremister utan om den breda massans protester.

– Det går att se väldigt kraftiga antirasistiska mobiliseringar i civilsamhället. Mycket av engagemanget tycks ske utan traditionell organisatorisk anknytning, folk har gått samman på skolor, arbetsplatser eller i demonstrationer för att agera mot vad man upplever som ett växande hot, säger forskaren Jan Jämte.

Sverigedemokraterna har blivit föremål för många protester den senaste tiden, trots partiets "nolltolerans" mot rasism. När de rest runt till arbetsplatser i landet har de mötts av avståndstagande brandmän och undersköterskor. Flera valmöten har lett till motdemonstrationer, bland annat i Göteborg där omkring 1 000 personer samlades i protest i veckan. En av dem var Karin Zelano, liberal skribent och doktorand.

– Det var häftigt att se så många människor där som tog sig tid att ta ställning mot rasismen. Det var som ett tvärsnitt av passagerarna i en spårvagnsvagn - vanligt folk, i alla åldrar, säger hon och tillägger:

– Folk har börjat tröttna på att partier som SD gör anspråk på att tala för dem.

Forskare och statsvetare är överens: den antirasistiska rörelsen i Sverige är starkare än på länge.

– Det går att se väldigt kraftiga antirasistiska mobiliseringar i civilsamhället. Mycket av engagemanget tycks ske utan traditionell organisatorisk anknytning, folk har gått samman på skolor, arbetsplatser eller i demonstrationer för att agera mot vad man upplever som ett växande hot, säger Jan Jämte som forskat om den antirasistiska rörelsen i Sverige.

Arbetsplatskampanjerna mot SD kan ha skadat partiet, enligt statsvetaren Jonas Hinnfors.

– För första gången sedan Sverigedemokraterna kom in i riksdagen har demonstrationerna genomförts av dem som partiet säger sig företräda - vanligt folk. Mängder av faktorer påverkar i ett val, det här är förmodligen en av många orsaker som kan väga neråt för partiet.

Men andra antirasistiska handlingar kan gynna Sverigedemokraterna.

– Vid vissa tillfällen har demonstrationer gått till handgemäng, och det är problematiskt.

TT

Publicerad: