Fondbytesblanketter massbeställs

Publicerad:
Uppdaterad:

Samhälle. Pensionsmyndighetens ärenden försenas då fondförvaltare massbeställer blanketter som används för att lura kunder att byta fonder, skriver Svenska Dagbladet.

Runt 240 000 fondbytesblanketter har beställts från Pensionsmyndigheten den senaste tiden vilket har lett till att myndigheten tvingats stoppa möjligheten att beställa dessa via deras hemsida.

– Vi får problem att skicka ut beslut och andra handlingar som är viktiga, exempelvis besked till pensionärer, eftersom vi måste skriva ut och posta en massa fondblanketterâš säger Monica Petersson pensionsexpert på Pensionsmyndigheten till tidningen.

Fondförvaltare ringer upp privatpersoner och vill att de ska byta till fonder de säljer. I vissa fall får säljaren som ringer det som att framstå som att de ringer från Pensionsmyndigheten. Pensionsspararen får sedan en fondbytesblankett hemskickad, som det står Pensionsmyndigheten på, vilket förstärker bilden av att det är myndigheten som de varit i kontakt med.

Pensionsmyndigheten har nyligen polisanmält två olika fondförmedlare som de menar agerar oseriöst och lurar privatpersoner att byta fonder inom premiepensionssystemet.

TT

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN