Hörselskador vanligt bland flyktingar

Flyktingar. De har flytt från flygbomber och skottlossning i exempelvis Syrien. Nu lider många av hörselskador, visar en undersökning i Värmland.

Hörselskadades Riksförbund kräver därför att Arbetsförmedlingen inför hörseltest för alla nyanlända.

Mahmoud Kouja är en av omkring 150 flyktingar i Sunne och Torsby som fått syn och hörsel undersökta. Han har flytt till Sverige från Aleppo i Syrien, där explosioner och andra krigsljud hörde till vardagen.

– Jag lärde mig att gapa och hålla för öronen när smällarna kom. Det var för att klara tryckvågen, berättar han för SVT Värmland.

– Jag är glad att vi får den här undersökningen och får reda på om vi har problem.

"Alarmerande siffror"

Projektet startade sedan bland annat Arbetsförmedlingen konstaterat att många av flyktingarna stannade oväntat länge inom SFI-undervisningen. Undersökningen visade att omkring 40 procent av de undersökta hade nedsatt hörsel.

Alarmerande siffror, konstaterar Mattias Lundekvam, som är ordförande för Hörselskadades Riksförbund (HRF).

– Det är en väldigt angelägen fråga. För att det ska finnas en fungerande integration hoppas jag att myndigheterna tar till sig det här. Det är direkt livsavgörande för den här målgruppen, säger han till TT.

– Att lära sig språket är en viktig del och har man en hörselnedsättning är det betydligt svårare att ta till sig kommunikationen i klassrummet exempelvis.

Kräver hörseltest

HRF har redan tidigare försökt att göra myndigheterna uppmärksamma på problemet. Mattias Lundekvam hoppas nu att de nya siffrorna kan leda till att Arbetsförmedlingen inför hörseltester för alla nyanlända.

– Någon måste ta ansvar för att det här blir ett inslag i etableringen i Sverige, säger han.

TT

Publisert: