Försvarsministerns bostad ingen muta
Publicerad 2016-02-17
Bostad. Åklagaren anser inte att försvarsminister Peter Hultqvists övernattningslägenhet i Stockholm var någon muta. Ministern själv kritiserar nu Svenska Dagbladet för att ha pekat ut var han bor. Men tidningens chefredaktör tycker att man agerat ansvarsfullt.
Svenska Dagbladet rapporterade att försvarsministern, som är från Borlänge, hyr en övernattningslägenhet i Stockholm av Militärhögskolans bostadsstiftelse MHS-Bostäder. Stiftelsens syfte är att tillhandahålla bostäder i första hand till Försvarshögskolans elever och i andra hand till försvarsanställda. I den gruppen ingår dock inte Hultqvist.
Överåklagaren Gunnar Stetler vid Riksenheten mot korruption kommer dock inte att inleda någon förundersökning med anledning av uppgifterna.
– Jag kan inte se att det är otillbörligt att Försvarsmakten tillgodoser försvarsministerns lägenhetsbehov, säger han till TT.
I ett brev till SvD uppger Hultqvist att han hyr lägenheten efter ansökan "enligt gängse former" till stiftelsens bostadsförmedling, med det enda undantaget att han i samband med tillträdet avsade sig besittningsrätten.
Försvarsministern skriver också att påståendet att han skulle ha fått bostaden i strid med regler är felaktigt och hänvisar både till åklagarens besked och till länsstyrelsen.
Säkerhetsrisk?
Länsstyrelsen är den myndighet som ska se till att stiftelser följer sina egna fastslagna ändamål. MHS-bostäder hade begärt ett förhandsbesked om det gick att hyra ut lägenheter även till anställda i regeringskansliet.
I förhandsbeskedet skriver länsstyrelsen i Stockholm att man inte har några invändningar mot att lägenheter i undantagsfall och för en begränsad tid hyrs ut även till anställda i regeringskansliet. Förutsättningen är dock att lägenheterna inte efterfrågas av elever vid försvarshögskolan eller försvarsanställda. Huruvida det villkoret är uppfyllt i Hultqvists fall känner länsstyrelsen inte till.
Försvarsministern är kritisk till att bilder på fastigheten publicerats, trots att Säkerhetspolisen bedömt att uppgifterna kring hans boende inte bör göras publika.
"I Sverige har två statsråd mördats i modern tid. Säkerhetshotet mot folkvalda och demokratiska institutioner bedöms i dag som högt, relativt tidigare hotbilder", skriver Hultqvist i brevet till SvD.
Agerade ansvarsfullt
Svenska Dagbladets chefredaktör Fredric Karén anser dock att tidningen agerat ansvarsfullt.
"Vi har inte pekat ut var du bor mer än i allmänna ordalag och via bilden är det inte möjligt att identifiera just din lägenhet", skriver chefredaktören i ett mejl till Hultqvist som TT har tagit del av.
"Trams"
Statsminister Stefan Löfven (S) ser ingen jävsproblematik och tycker att det får "vara slut på det här tramset" när reportrar ställer frågor om Hultqvists bostad.
– Om ingen annan ser något fel, varför ska jag göra det? Vi måste kunna ha statsråd som kommer från andra delar av landet.
Löfven anser dock att det behövs ett nytt system för ministrarnas bostäder. Förr kunde de ingå i riksdagens lägenhetsförmedling.
TT