Inrikes

Unga mest missnöjda med kroppen

INRIKES

Kristianstad. Utseendefixeringen och missnöjet med den egna kroppen ökar i hela västvärlden. Störst är problemet bland unga.

Samstämmiga studier från olika delar av västvärlden visar att många mår dåligt över att inte ha det perfekta utseendet. En utseendefixering och ett missnöje som ökar kraftigt och som kan leda till dålig självkänsla, depressioner, ätstörningar och ångest.

Problemet kryper ner i åldrarna samtidigt som det även drabbar fler äldre. Studier visar att 60 procent av alla vuxna män är missnöjda med sin kropp. Det är emellertid unga som är mest missnöjda och det är också där, bland dem mellan 15 och 24 år, som den psykiska ohälsan ökar mest.

Hundratal forskare

En konferens i december på Högskolan i Kristianstad sätter utseendet i fokus. Ett hundratal forskare från över 30 länder runtom i världen ska delta.

– De som kommer är världsledande inom området. Bland annat en ledande expert i Australien om hur man förebygger ätstörningar, säger Martin Persson, forskare på centrum för utseendeforskning vid University of the West of England.

Han är engagerad i det EU-finansierade projektet "Appearance matters" vars syfte är att hjälpa till att främja en positiv kroppsuppfattning.

– Mycket av forskningen har varit koncentrerad till USA, Storbritannien och Australien. Nu vill vi titta på ämnet ur ett mer europeiskt perspektiv.

"Falsk och osund"

Högskolan i Kristianstad är också inblandad i projektet och står som värd för konferensen.

– Bilden av det perfekta utseendet är falsk och osund, ändå sprids den bilden mer än någonsin. Inte minst genom alla statusuppdateringar på sociala medier. Vårt utseende och våra synintryck har blivit en oerhört stor och viktig del av vilka vi är och vad vi står för, säger Åsa Bringsén, lektor i folkhälsovetenskap.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes