Inrikes

Arthur fick de tuffaste att smälta

INRIKES

Stockholm. Multisport är något av det tuffaste man kan ägna sig åt. Men det svenska laget i VM i Ecuador mjuknade totalt när byrackan Arthur slog följe och vägrade vika från deras sida.

– Han liksom bara valde oss. Och vi hade inget att sätta emot, säger lagkapten Mikael Lindnord från Örnsköldsvik som på söndagen vilade ut vid den ecuadorianska Stilla havskusten efter sex dygns löpning, cykling och paddling på hög höjd.

När tävlingen startade den 9 november ingick fyra deltagare i Team Peak Performance. Vid målgången 146 timmar senare var de fem.

Tre svenskar, en amerikanska - och en gatukorsning till hund med några år på nacken.

Nästan utslagen

Efter 4,5 dygns stenhårt tävlande, under en matpaus i en by i Anderna, dök en skabbig jycke plötsligt upp. Blodig på ryggen, sannolikt misshandlad. Mikael Lindnord gav honom en köttbulle - och därmed tog hunden plats i laget (som slutade tolva).

– Det är ingen vacker skapelse. Men han har mysiga ögon, säger svensken som kom på namnet Arthur när de under nästa delsträcka i djungeln kämpade på tillsammans i djup lervälling.

Arthur och en annan lagkamrat var nära att slås ut där.

Simmade bredvid

Inför paddlingen ville funktionärerna ha bort hunden från sitt VM. Det struntade väl Arthur i - och slängde sig i floden när kajakerna lade ut.

– Jag klarade inte av att lämna honom. Så han fick sitta i mitt knä. Ibland ramlade han i vattnet och simmade bredvid. När han frös fick han låna min jacka.

Historien om vänskapen mellan lagkaptenen och Arthur har väckt uppmärksamhet i Ecuador.

– Alla pratar om den här hunden. Det har blivit en stor grej i nyheterna.

Mikael Lindnord har aldrig haft hund. Han har ringt hem till sin fru och fört fram idén på familjeutökning.

– Just nu ligger Arthur en halvmeter från mina fötter. Jag vill göra ett ärligt försök att ta med honom till Sverige, fast jag vet inte om det går.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes