Inrikes

Molekyl får rovdjur att vittra blod

INRIKES

Stockholm. Vad är det i blodet som gör tigrar och andra rovdjur som galna av begär? Den frågan ställde sig zoologen Matthias Laska och genomförde ett lite udda experiment.

Många rovdjur kan följa doften av blod lika enkelt som spår i nysnö. När djuret väl fått upp vittringen ger den inte upp i första taget.

Precis som andra kroppsvätskor innehåller blod en myriad av olika molekyler.

Matthias Laska och hans kollegor vid Linköpings universitet antog dock att det är en enstaka molekyl som sätter fart på djuren. De gissade på en speciell aldehyd, trans-4,5-epoxy-(E)-2-decenal, som ger blodet den där karakteristiska metalliska lukten.

För att testa sin idé dränkte de träklossar med fyra olika vätskor: den bloddoftande aldehyden, hästblod, en fruktlukt och en nästintill luktfri substans. Sedan kastade de in klossarna till de sibiriska tigrarna och tre olika sorters vildhundar -40 djur totalt- på Kolmårdens djurpark.

Forskarna följde djuren i 20 dagar och noterade hur ofta de lekte med de olika klossarna.

Samtliga arter lekte med de klossar som hade dränkts med blod eller aldehyden lika ofta - och mellan två och fyra gånger så ofta som med de andra klossarna. De reagerade alltså lika starkt på det enskilda luktämnet som på det riktiga hästblodet.

Fyndet presenteras i Plos One.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes