Inrikes

Kokosmystiken i Ätran är löst

INRIKES

Natur. Mysteriet med kokosnötterna i Ätran har fått sin lösning.

Ett 70-tal exemplar av den exotiska frukten har under det senaste året fastnat i kvarngallret hos makarna Niels och Erna Kristensen i Skägga i närheten av Falköping utan att någon vetat var de kommit i från.

Men Bengt Ivarsson som bor drygt 1,5 kilometer uppströms längs ån har efter all medial uppmärksamhet mysteriet fått kommit med en förklaring. Från sitt köksfönster har han sett hur en man och en yngre pojke varje lördag kommit till en bro i närheten och släppt ned fem kokosnötter.

– ag gick ut och pratade med paret när jag sett dem några gånger eftersom jag trodde att de kastade ned skräp i vattnet, säger Bengt Ivarsson till Ulricehamns Tidning.

Mannen och pojken bor inte i byn utan har kommit med bil till platsen varje vecka. Enligt vad de uppgivit handlar det om en religiös sed.

Ferdinando Sardella, lektor i religionshistoria vid Stockholms Universitet, håller det för sannolikt att det handlar om hinduism.

– okosnötter används rituellt i andra sammanhang inom hinduismen och det är vanligt att hinduer utanför Indien vill skapa nya sakrala platser, heliga floder och heliga berg, säger Ferdinando Sardella, till tidningen.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes