Inrikes

Du får köpa snuset i säcken

INRIKES

Tobak. Förpackningar av snus och andra tobaksvaror får inte länge hänvisa till smak eller doft, enligt en utredning som lämnats till regeringen i dag. Hälsovarningar på bland annat cigarettpaket ska bli större och innehålla bild som varnar för hälsofaran.

Skärpningarna är en följd av EU:s tobaksdirektiv och ska träda i kraft den 20 maj 2016. Andra förändringar är att tobaksvaror som har en tydligt märkbar doft eller smak annat än tobak inte får säljas.

EU-parlamentarikern Christofer Fjellner (M) har hävdat att utredaren feltolkat EU-direktivet när det gäller förbud mot att ange smak på snusdosan.

– Då har han fel. EU-direktivet innehåller ett förbud mot att smaksätta tobaksprodukter. I konsekvens med det finns en reglering som säger att produkten inte heller får presenteras med smak. När det gäller snuset så har Sverige ett undantag när det gäller frågan att reglera ingredienser, ingenting annat, säger utredaren Göran Lundahl till TT.

Regleringen om märkningen av snuset omfattas inte av det svenska undantaget, framhåller han.

– Men det här är en skitfråga. Det är ett förbud mot att på förpackningen ange smak. Men det finns inget förbud i direktivet mot att i samband med försäljningen, till exempel på hyllan, skriva att det handlar om snus med lingonsmak, säger Göran Lundahl.

Sverige äger frågan om hur snus ska få smaksättas. Om svenskt snus ska anpassas till den föreslagna regleringen om smaker och ingredienser ska utredningen redovisa den 1 september.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes