Inrikes

Nato förstärker i ryskt närområde

INRIKES

Ukrainakrisen. Nato ökar närvaron i östra Europa med små kommandocentraler i flera länder och nytt högkvarter i Polen. Generalsekreteraren Jens Stoltenberg kallar det ett svar på Rysslands agerande under den senaste tiden.

Gudrun Persson, säkerhetspolitisk analytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut, menar planerna förstärker den världsbild som Ryssland gett uttryck för där Nato utmålas som en huvudfiende.

– Att den militära närvaron ökar intill Ryssland gränser spär på den ryska bilden av att allt som har hänt i Ukraina är ett angrepp från väst och Nato, säger hon.

Den nya strategin, som bygger på beslut tagna vid Natos toppmöte i september i fjol, bekräftades vid ett möte mellan medlemsstaternas försvarsministrar i Bryssel på torsdagen. Och allt som nu händer kommer att få konsekvenser i hela Östersjöområdet, menar Gudrun Persson. Hon kallar utvecklingen för en uppåtgående spiral.

– Vi har sett en ökad rysk närvaro i området och de baltiska staterna, särskilt Estland och Lettland, har råkat ut för väldigt mycket gränskränkningar med flyg från den ryska sidan, säger hon och tillägger att det med all säkerhet kommer att fortsätta.

– Det är ett skärpt läge och vi i Sverige drabbas av det vare sig vi vill eller inte.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes