Kritik mot SD:s debattartikel

Stockholm. Islam är det största utländska hotet mot Sverige sedan andra världskriget, skriver Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson i en debattartikel.

Statsminister Fredrik Reinfeldt är kritisk, liksom flera jurister.

Reinfeldt menar att Åkessons artikel är talande för vad Sverigedemokraterna vill åstadkomma.

– De har ett intresse, och det är göra skillnad på människor, skapa ett vi-och-dom-tänkande, misstänkliggöra de som är "dom", och på det sättet lägga grund för en politik där "dom" ska börja skickas ut eller avvisas, sade Reinfeldt vid en informell pressträff på Göteborgs universitet, som han besökte i förmiddags.

– Varje försök från makthavare att utpeka rätt religion, eller rätt nationalitet, rätt sexuell läggning har alltid slutat i förskräckelse. För så fort det ska göras praktisk politik av det synsättet, börjar en uppdelning av människor som aldrig går att hantera och inte heller är önskvärd.

Justitiekansler (JK) Göran Lambertz kommer dock inte att inleda en förundersökning om misstänkt hets mot folkgrupp med anledning av Jimmie Åkessons artikel i Aftonbladet.

– Detta är inte någon uppenbar hets mot folkgrupp. Hade det varit det, så hade jag själv inlett en förundersökning. Men jag kommer sannolikt att få in anmälningar mot artikeln och då får jag titta närmare på saken, säger han till TT.

I Aftonbladet skriver Jimmie Åkesson att "dagens mångkulturella svenska maktelit är totalt blind för farorna med islam". Han påstår bland annat att ett tiotal muslimska terrororganisationer finns etablerade i landet, att Sverige har flest våldtäkter i Europa och att muslimska män är kraftigt överrepresenterade bland förövarna.

På Säpo ställer man sig frågande till Jimmie Åkessons påståenden om terrororganisationer.

– Vi vet inte riktigt vad han menar. Terror enligt vilken definition då? FN:s? EU:s? eller USA:s? På vilket sätt etablerade? Att de har kontor här? För övrigt räknar vi inte riktigt på det sättet. Vi använder inte terminologin muslimska terrororganisationer. Möjligen våldsbenägna islamistiska. Men det låter litet mycket, säger Säpos pressekreterare Patrik Peter till TT.

– Det här är samma typ av propaganda som den nazistiska antisemitismen, kommenterar Jan Hjärpe, professor i islamologi, till Aftonbladet.

– Det här har dessutom rasistiska undertoner, eftersom den här retoriken förutsätter att religionstillhörighet är avgörande för hur människor agerar.

Flera ledande jurister som tidningen talat med anser att debattartikeln gränsar till att vara hets mot folkgrupp.

– Jag tror att JK skulle åtala den. Artikeln riktar sig enhetligt och hätskt mot muslimer som grupp, säger advokat och medierättsexpert Peter Danowsky.

– Att peka ut en hel religion som det största utländska hotet ligger nära hets mot folkgrupp, säger advokat Peter Althin.

– En sträng tryckfrihetsjury skulle kunna fälla den här artikeln. Det är ett uttryck för missaktning mot muslimer som grupp, säger Per Hultengård, jurist på Tidningsutgivarna.

Enligt Brottsförebyggande rådet (Brå) är etablerade forskare överens om att det inte går att bedöma och jämföra de faktiska nivåerna av våldsbrott som våldtäkt mellan länderna genom att jämföra antalet polisanmälda brott.

Det finns heller ingen grund för Åkessons påstående att muslimska män skulle vara överrepresenterade bland förövarna, enligt en expert.

TT

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN