Rejält börsfall efter Koreaattack

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. Stockholmsbörsen föll kraftigt på tisdagen tillsammans med övriga Europabörser. Nordkoreas attack på Sydkorea och fortsatt oro över euroländernas kris spelade in, men även svag amerikansk statistik.

Vid stängning hade Stockholmsbörsens OMXS-index sjunkit med 1,6 procent till 343,4.

Europabörserna nådde sina lägsta nivåer på sex veckor. Det ekonomiska läget i flera euroländer, inte bara i Irland utan även i bland annat Spanien och Portugal, är fortsatt i fokus. I Irland och Spanien föll börserna med cirka tre procent. Nedgångarna eldades även på av Nordkoreas bombardemang av Sydkorea, och oro för en upptrappad konflikt där. Som lök på laxen kom på eftermiddagen även amerikansk statistik in sämre än väntat.

Liksom på måndagen var bankerna de stora förlorarna. SEB sjönk med 2,6 procent till 50:30 kronor, Handelsbanken gick ned 1,9 procent till 206:50 kronor, Nordea backade 2,1 procent till 68:95 kronor och Swedbank sjönk 1,9 procent till 88:55 kronor.

Den minskade riskaptiten ledde även till lägre råvarupriser, vilket i sin tur drabbade råvarurelaterade aktier. Boliden-aktien föll med 3,0 procent till 117:90 kronor.

Alliance Oils aktiekurs var oförändrad på 105:20 kronor sedan bolaget på morgonen rapporterat ett vinstlyft för tredje kvartalet.

Alfa Laval, som höll kapitalmarknadsdag i Danmark, sjönk med 3,9 procent till 121:80 kronor. Det har funnits vissa förväntningar om höjda marginalmål, men det kom inga sådana nyheter under dagen.

Saab, som fått en order från Thailand på sex Gripenplan värd omkring 2,2 miljarder kronor, stängde oförändrat på 107:80 kronor.

Ericsson sjönk med 0,6 procent till 71:50 kronor, mindre än börsen i övrigt. Enligt indiska medieuppgifter kan Ericsson tillsammans med tre andra företag vara på väg att få infrastrukturkontrakt i Afrika för indiska mobiloperatören Bharti Airtel värda uppemot 3 miljarder dollar totalt, skriver Reuters.

TT

Publicerad: