Fjorton misstänkta för upplopp

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. Polisen har gripit 14 personer misstänkta för bland annat mordbrand och våldsamt upplopp i samband med oroligheterna i Rinkeby i nordvästra Stockholm i början av juni. Två pojkar - 15 och 17 år gamla - har häktats.

Totalt är tre personer frihetsberövade. De två häktade är misstänkta för att bland annat ha tänt eld på Rinkebyakademien nära Rinkebyskolan. En 16-årig pojke är omhändertagen enligt lagen om vård av unga (LVU).

Övriga elva personer är försatta på fri fot, men misstankarna mot dem kvarstår.

– Det kommer att bli fler som grips, säger kommissarie och insatschef Anders Göranzon till TT.

Det var mellan den 8 och 10 juni som Rinkeby skakades av våldsamma upplopp. Förutom Rinkebyakademien sattes bland annat ett Nordeakontor och en pantcentral i brand. När polis och brandkår kom dit möttes de av stenkastning. Totalt startades elva bränder i Rinkeby och Tensta.

– Alla som har deltagit har gått i Rinkebyskolan, men det är inget hat mot skolan som utlöst det här utan man tog bara första bästa byggnad, säger Göranzon.

De 14 gripna är bland annat misstänkta för mordbrand, våldsamt upplopp, grov skadegörelse, rån, försök till grov stöld och hot mot tjänsteman.

Att bygga upp Rinkebyakademien, som brann ned till grunden, beräknas kosta närmare tre miljoner kronor.

TT

Publicerad: