Alliansen leder trots väljartapp

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. Socialdemokraterna ökar och moderaterna backar. Glappet mellan blocken har minskat - men de borgerliga leder med 4,9 procentenheter över de rödgröna, enligt Expressens och Demoskops väljarbarometer.

Mätningen visar att Moderaterna fortfarande är det största partiet, trots att partiet tappat 2,4 procentenheter sedan förra mätningen. Centern och Kristdemokraterna ökar också, medan Folkpartiet backar. Sammantaget leder regeringspartierna med 4,9 procentenheter, jämfört med 6,6 i förra mätningen.

– Vi har vinden i ryggen nu och det blåser motvind för oppositionen. Men det skiljer så lite och det räcker att ett par procentenheter flyttar sig från den ena sidan till den andra så är det jämnt skägg, säger KD-ledaren Göran Hägglund till Expressen.

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet ökar i mätningen, medan Miljöpartiet tappar.

– Det kommer att bli väldigt jämnt, det är tydligt i mätningarna och det har jag sagt i tre års tid, säger Mona Sahlin till tidningen.

Sverigedemokraterna ökar med 1,2 procentenheter, vilket innebär att partiet åter ligger över riksdagsspärren på fyra procent.

TT

Publicerad: