Afghanska Isaf-tolkar söker asyl

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. De afghanska tolkar som jobbar för den svenska styrkan i Mazar-e-Sharif söker av rädsla för talibanerna asyl i Sverige. Men asyl är ingen belöning för utfört arbete, enligt migrationsminister Tobias Billström som säger att undantag för tolkarna inte är aktuellt.

Gruppen på 24 tolkat har lämnat in en asylansökan till ambassadkontoret vid den svenska basen, skriver Svenska Dagbladet. Tolkarna är rädda för att de ska dödas av talibaner efter 2014 när Isaf minskar trupperna.

Enligt Migrationsverket går det i nuläget inte att ge något besked om huruvida tolkarna ska beviljas asyl och någon prövning kan inte ske i dagsläget.

– Den här frågan är än så länge inte aktuell för Migrationsverket eftersom personerna först måste befinna sig i Sverige för att kunna söka asyl. Fram till dess kan vi över huvud taget inte överväga det ena eller det andra, säger Fredrik Bengtsson, presschef på Migrationsverket.

– Frågan är inte på vårt bord utan ligger på politisk nivå. Då gäller det om man kan möjliggöra för de här tolkarna att komma till Sverige för att söka asyl eller om man kan göra undantag från de regler som gäller i dag.

Även om de afghanska tolkarna tar sig till Sverige är det oklart vilka möjligheter de har att få stanna. Det beror på hur läget i Afghanistan ser ut då.

– Detta handlar om situationen vid tillbakadragandet 2014 och vi har ju inte en aning om hur situationen kommer att se ut i Afghanistan om ett och ett halvt år, säger Bengtsson.

Migrationsminister Tobias Billström är det ansvariga statsrådet i frågan. Enligt honom är det inte aktuellt med några särskilda undantag till tolkarnas förmån.

– Det handlar i sådana fall om att förändra lagstiftningen och det är alltid svårt att förändra lagar för att passa en enskild grupp. Specialundantag eller liknande är inte aktuellt, säger han till TT.

Att tolkarna har samarbetat med svenska förband ska heller inte ge någon förtur i asylsystemet.

– Sverige delar inte ut asyl som en belöning för utfört arbete. Ska man få asyl så ska man få det för att man har ett skyddsbehov. Det vore helt orimligt om en anställd hos svenska staten får en annan behandling än andra, säger Billström.

TT

Publicerad: