Viktigt med fällande dom för familjen

INRIKES

Brott. Fyra år efter att en djurskötare dödades av vargar på Kolmårdens djurpark döms parkens tidigare zoologiske chef. För familjen är domen en viktig markering.

– Jag tycker att det är rätt att man dömer till ansvar, att man säger att det är ett brott, säger målsägarbiträdet Stefan Risö till TT.

För familjen hade allt annat än en fällande dom varit konstig.

– Det känns bra att tingsrätten har bedömt det på det här sättet. Om ingen följer arbetsmiljöverkets stadgar kan man lika gärna skrota dem. Vi känner att de har skött sitt arbetsmiljöarbete väldigt nonchalant. Hade de skött det på ett riktigt sätt hade min syster varit i livet i dag, säger en av djurskötarens bröder till Borås Tidning.

Den tidigare zoologiske chefen Mats Höggren och djurparken ska tillsammans betala skadestånd till djurskötarens syster, däremot uteblir skadeståndet för bröderna.

– Skadeståndsfrågan har ju inte varit den viktigaste frågan för någon av mina klienter. De har velat att händelsen skulle utredas och att de som har haft ansvar skulle få ta del av ansvaret. Att två av dem blir utan framstår inte som speciellt viktigt i det här sammanhanget, säger Risö och fortsätter:

– Men jag hade gärna sett att det utgått till alla tre, men jag kan ha en viss förståelse för resonemanget.

TT