Trumpdemonstrationer även i Sverige

Publicerad:

Politik. I samband med att Donald Trump tillträder som USA:s president anordnas manifestationer runtom i världen och även i Sverige.

Hundratusentals människor väntas i morgon tåga i demonstrationen "Women's march on Washington", dagen efter det att republikanen Donald Trump svurit presidenteden. Enligt arrangörerna är över 600 solidaritetsmanifestationer, "Systermarscher", för kvinnors och mänskliga rättigheter planerade runtom i världen - däribland Stockholm och Åre, där den som känner sig manad kan åka längdskidor för sakens skull.

– Det är en absurd händelse och djupt chockerande att en av världens största demokratier väljer en öppen sexist till president. Den här marschen är till stöd för dem som är måltavlor för Trumps sexism och rasism, säger journalisten och författaren Lisa Bjurwald som är en av arrangörerna.

Hon tycker att det är viktigt att visa att visa att man globalt opponerar sig mot den politiska utvecklingen i USA.

– Det här visar att många är så extremt oroade att vi inte kan sitta hemma, utan går ut på gatorna, säger Bjurwald.

Parallellt hålls också en uttalad anti-Trumpdemonstration i Stockholm, "Anti-Trump Day", anordnad av Rött forum, medan organisationen Democrats Abroad samlas för en manifestation på Medborgarplatsen. Redan i eftermiddag anordnas dessutom en blixtdemonstration, en så kallad flashmob, vid Brunnsparken i Göteborg.

TT

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM