SD-politiker: SMHI bedriver propaganda

Publicerad:

INRIKES

Väder/Politik. Sverigedemokraterna föreslår i sin budgetmotion att anslaget till SMHI ska sänkas med elva miljoner kronor. Skälet är att partiet anser att SMHI ägnar sig åt "tendentiös opinionsbildning" gällande klimatförändringar, rapporterar Altinget.se.

Thoralf Alfsson, ledamot i Kalmars kommunfullmäktige har skrivit i sin blogg att "länsstyrelsens tjänstemän har svalt SMHI:s propaganda om havsnivåhöjningar med hull och hår" angående en detaljplan på Öland.

SD:s miljöpolitiske talesperson Martin Kinnunen säger till Altinget att den föreslagna budgetkapningen handlar om att renodla SMHI:s verksamhet och tycker att de opinionsbildar i för hög utsträckning.

– Forskningen används till opinionsbildande verksamhet. Man har ett syfte, inte att ta fram kunskap, utan att skapa opinion, säger han och tillägger att prognoserna är osäkra och att det finns många faktorer som påverkar klimatet.

Men SMHI tillbakavisar påståendet.

– Vi är en expertmyndighet och det vi tar fram är vetenskapliga underlag som politiker och beslutsfattare får ta del av, vi drar inte speciellt mycket egna slutsatser, propaganda ägnar vi oss absolut inte åt, säger Rolf Brennerfelt, generaldirektör för SMHI, till TT.

I slutet av december fick SMHI ett nytt regleringsbrev av regeringen som slår fast att SMHI ska få över 227 101 000 i anslag 2017, vilket är drygt elva miljoner kronor mer än förra året.

TT

Publicerad: