Tvingades tigga - förde ut miljonbelopp

INRIKES

Brott. Ett nätverk misstänks ha tvingat över 20 människor från Bulgarien att tigga i Sverige.

Miljonbelopp ska ha förts ut från landet.

– Nationellt är detta det största ärendet vi har hanterat, säger Mattias Sigfridsson, sektionschef vid polisen.

Via flera tillslag runt om i Kronobergs och Kalmars län, samt i Bulgarien, har polisen slagit sönder ett nätverk som tvingat människor att tigga i Sverige. Ett 20-tal brottsoffer från Bulgarien har omhändertagits och befinner sig just nu på skyddade boenden.

– Man har förmått dem att tigga och nätverket har tagit stora delar eller allt av förtjänsten. Det är miljonbelopp som har förts ut och vi ser vid tillslaget i Bulgarien att vi har säkrat föremål till stort värde. Bland annat fordon, säger Mattias Sigfridsson, chef för sektionen mot internationell grov organiserad brottslighet vid polisens region Syd.

"Väldigt omfattande"

Sju personer har anhållits misstänkta för människohandel i Sverige. En anhållen misstänks för grovt näringspenningbrott. Tre personer har häktats i sin utevaro och två av dem har gripits i Bulgarien.

– Till min kunskap och som vi ser nationellt är detta det största ärendet vi har hanterat. Det är väldigt omfattande, med stora belopp och många drabbade, säger Sigfridsson.

Nyligen dömdes två bulgariska män av Örebro tingsrätt till fängelse i fyra år och två månader för att under slavliknande förhållanden tvingat tio landsmän till att tigga i Sverige. I det aktuella fallet i Småland hålls just nu förhör med de drabbade, som är i åldern 20-40 år.

"Tydlig organiserad brottslighet"

Nätverket, som har haft Växjö som sin bas, har i vissa fall lurat offren till Sverige i tron om att de ska göra något annat än att tigga.

– Men det kan också vara att de bara har utnyttjat deras utsatta position. Att de inte har några alternativ helt enkelt. Det är ett nätverk som genom tydlig organiserad brottslighet har tagit väldigt stora förtjänster av utsatta människor, säger Mattias Sigfridsson.

TT