Inrikes

Framtiden oviss för "Ica-Stig"

Av: 

TT-Aftonbladet

INRIKES

(TT). Hundratals avsnitt, 13 år och flera tunga priser. Men när huvudrollsinnehavaren i Icas reklamfilmer nu hoppat av är frågan hur succén ska leva vidare.

-Jag tror vi kommer få se en förnyelse, säger branschexperten Maja Siösteen.

Reklamfilmerna om "Ica-Stig" började sändas 2001 och skådespelaren Hans Mosesson blev snabbt synonym med karaktären. De över 500 filmerna har blivit något av ett fenomen, och redan 2007 utsågs den av Guiness rekordbok som den längsta reklamserien i historien.

-Jag tror att hemligheten bakom framgångarna är att de ständigt hållit sig aktuella. Även om formen varit densamma i varje film har de alltid lyckats fylla den med nytt innehåll, säger Maja Siösteen, projektledare för reklambranschens utmärkelse Guldägget.

Konkurrenter på tå

Konceptet att en livsmedelskedja gör reklam i form av sketcher var nyskapande när den kom, säger Siösteen, något som tvingat konkurrenterna att vara mer på tå i sin kommunikation.

-De har definitivt fått resten av branschen att vässa sig, i stället för att bara snegla med avundsjuka. En annan kedja har ju till exempel också testat att föra in sketchinslag i sina filmer.

Filmerna om Ica-Stig vann Guldägget tre år i rad mellan 2001-2003, vilket enligt Siösteen är ovanligt.

-Att man lyckas vinna tre år i rad på samma typ av filmer är ett bra bevis på hur de alltid lyckats förnya sig även om konceptet är detsamma.

Hoppar av

Efter 13 år lägger Hans Mosesson nu handlarrocken på hyllan, och vem som ska ersätta honom har varit föremål för vilda spekulationer. Frågan är nu om karaktären kommer att överleva utan Mosesson. Men den intressanta frågan är nu inte vem som ska ersätta, utan hur konceptet ska förnyas, säger Maja Siösteen.

-Jag tror att de kommer att tänka om och tänka nytt. Tror inte de bara byter ut Ica-Stig och kör på som vanligt. Kanske är det dags att starta en helt ny serie, eller varför inte en kvinna i huvudrollen?

I kväll avslöjas hur Ica-Stig kommer att ersättas.

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes