Inrikes

SD-ledamot misstänkt för skattebrott

INRIKES

Ekobrott. Sverigedemokraternas riksdagsledamot Martin Kinnunen misstänks för grova ekobrott, uppger TV4 Nyheterna.

Kinnunen är firmatecknare i partiets mediebolag Samtid och framtid, som tidigare avslöjats ha utelämnat flera miljoner kronor i redovisning till Skatteverket. Nu misstänks han för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott.

– Min inställning är att jag är oskyldig, jag förnekar de här brotten, säger Martin Kinnunen till TT.

– Som firmatecknare är jag naturligtvis ansvarig för den redovisning vi lämnar till Skatteverket. Samtidigt är det viktigt att påpeka att all ekonomisk administration den här perioden sköttes av en extern konsult.

Åklagare bekräftar

Vice chefsåklagare Jakob Holmberg vid Ekobrottsmyndigheten bekräftar för TV4 Nyheterna att det pågår en förundersökning, men vill inte kommentera om det finns fler misstänkta. Enligt tv-kanalen ska ytterligare minst en företrädare för bolaget vara aktuell i utredningen och för två veckor sedan ska det också ha genomförts husrannsakningar hos flera personer.

Martin Kinnunen bekräftar för TT att han delgetts misstanke och har varit i kontakt med utredare vid Ekobrottsmyndigheten, men säger sig inte känna till om eller vilka andra som misstänks.

– Såvitt jag vet är det bara jag som är misstänkt, säger han.

Fick skattetillägg

I maj 2014 beslutade Skatteverket om ett skattetillägg på 182 550 kronor för Samtid och framtid. Då hade det visat sig att bolaget hade struntat i att redovisa 3,6 miljoner kronor i omsättning och 912 000 kronor i utgående moms.

– Det är korrekt att det blev fel. Men det är viktigt att understryka att jag inte har haft någon vilja att göra fel, eller möjlighet att dra vinning av detta, säger Martin Kinnunen.

Enligt TV4 ska pengarna ha koppling till den uppgörelse Sverigedemokraterna gjorde med partiets tidigare ekonomiskpolitiska talesperson Erik Almqvist, som tvingades lämna riksdagen och sina uppdrag i partiet efter den uppmärksammade "järnrörsskandalen".

Grovt skattebrott kan ge upp till sex års fängelse.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes