Inrikes

Poliser bevakar synagogor med k-pist

INRIKES

Säkerhet. Poliser som bevakar judiska institutioner ska vara utrustade med automatgevär. Det framgår av polisens nya direktiv som tagits fram i syfte att öka säkerheten till följd av terrordåden i Köpenhamn, skriver SvD.

Förutom k-pist ska poliser som tjänstgör vid fasta bevakningsplatser vara utrustade med skottsäkra västar och skyddshjälm.

– Det ligger i linje med det tidigare beslutet om fast bevakning vid judiska verksamheter att polisen får förstärkt skyddsutrustning, säger Jessica Krasser Fremnell, pressansvarig vid polisens operativa avdelning, NOA, till tidningen.

I söndags meddelade polisen att bevakningen av tidningshus, synagogor och judiska skolor skulle förstärkas. Ett beslut som välkomnas av den judiska församlingen i Stockholm.

– Vi tar naturligtvis tacksamt emot all typ av skydd vi kan få, säger John Gradowski, informationsansvarig i församlingen.

Han berättar att församlingen länge efterfrågat en tydligare synlig närvaro av polis och anser att det är på tiden att polisen uppmärksammar behovet.

Samtidigt understryker han att det inte så här man ska behöva ha det i framtiden.

– Det är lösningar för stunden. Det finns ett långt större arbete att göra. Men på kort sikt är det en lösning som är bra.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes