Inrikes

USA kan inte bekräfta dödad IS-gisslan

INRIKES

Islamiska staten. USA:s utrikesdepartement kan inte bekräfta Islamiska statens uppgifter om att en amerikansk kvinna som terrorgruppen håller fången har dödats i ett flyganfall som den USA-ledda koalitionen genomfört i Syrien.

Marie Harf, talesperson för UD, säger att uppgifterna är "djupt oroande".

Enligt IS dödades kvinnan i ett flyganfall som utfördes av Jordanien. I ett uttalande som publicerats på islamistiska webbsajter begravdes kvinnan under bråte vid ett jordanskt flyganfall i Raqqa efter fredagsbönen.

"Ingen jihadist skadades men vi kan bekräfta att en amerikansk gisslan dödas vid anfallen", lyder uttalandet från IS.

Enligt det London-baserade Syriska människorättsobservatoriet dödades över 30 jihadister i flygräder mot Raqqa-området. Anfallen riktades mot "positioner och förråd innehållande militärfordon och stridsvagnar, öster och väster om staden".

– Jag kan inte bekräfta uppgifterna på något sätt. Jag går inte in på detaljer om amerikaner som hålls fångna utomlands, säger Harf enligt AFP.

IS har lagt under sig stora områden i Irak och Syrien och styr där med en egen brutal variant av islamisk lag.

Både boende i områdena som IS behärskar och utlänningar - däribland två amerikanska journalister och en hjälparbetare, två brittiska hjälparbetare, två japaner och jordansk stridspilot har dödats.

Stockholm TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes