Inrikes

Nämndeman raljerade om våldtäkt

INRIKES

Brott. "Varenda svensk sossekärrings högsta dröm". Så kommenterar en Sverigedemokratisk nämndeman en artikel om en gruppvåldtagen kvinna.

Nu har tingsrätten startat en utredning.

En Sverigedemokratisk nämndeman vid en tingsrätt i Stockholmsområdet har på sin öppna Facebook-sida kommenterat en artikel om en gruppvåldtagen kvinna med orden "Varenda svensk sossekärrings högsta dröm", skriver dn.se.

Tingsrätten har nu inlett ett utredningsärende.

– Vi har sett detta och inlett en handläggning i ärendet. Allting förtroendeskadligt måste vi titta på och upplysa om att det är olämpligt, säger Mari Hedenborg, lagman vid Solna tingsrätt, till dn.se.

Det är Stockholms stads kommunfullmäktige som utser nämndemännen för Solna tingsrätt. Kommunfullmäktiges ordförande, Eva-Louise Erlandsson Slorach (S), tycker att kommentaren visar på stor omognad.

– Han är inte mogen att få uppdrag som nämndeman och han verkar ha en kvinnosyn och en människosyn som inte passar för det, säger hon.

Hon menar att ansvaret ligger hos Sverigedemokraterna som nominerat mannen. Och även där är man kritisk.

– Det framstår som totalt olämpligt och vi söker nu personen för att förstå vad som hänt, säger Henrik Vinge, pressekreterare hos Sverigedemokraterna.

Han kan inte svara på om mannen kan anses vara lämplig för uppdraget som nämndeman.

– Det kan jag inte svara på innan jag talat med personen, säger han.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes