Blåbär minskar, ormbunkar ökar

Publicerad:

INRIKES

Skog. Lingonris och blåbärsris minskar i södra Sveriges skogar. Samtidigt ökar ormbunkar och buskar i skogar över hela landet, enligt ny forskning.

Trenden är tydlig i kartläggningen om hur varmare klimat, kvävenedfall och minskat ljusinsläpp till följd av en större andel tätare skogar har påverkat markväxterna under perioden 1994-2013.

Under perioden har medeltemperaturen ökat cirka 0,9 grader och årsnederbörden omkring åtta procent, och effekterna syns tydligt i skogarnas markflora. Mer än hälften av arterna har påverkats, och allra tydligast är trenden i södra Sverige.

"Vi blev förvånade över att förändringen var så stor", säger Jörg Brunet, professor i ekologi vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) i ett pressmeddelande.

Han för fram flera konkreta förslag som kan bidra till att bevara den biologiska mångfalden. Ett är att skogsägarna ska minska andelen gran och i stället satsa på tall, björk och ek som släpper in mer ljus.

Lingon- och blåbärsris är inte enbart viktiga för att ge människor råvaror till sådant som sylt och pajer.

"Om bärrisen försvinner påverkas näringsdynamiken i marken och risken för näringsläckage ökar. Då stör vi hela näringskedjan, inte bara för markfloran och träden, utan även för insekter, fåglar och däggdjur. Bra näringsbalans i markfloran ger också bra skogstillväxt", säger Jörg Brunet.

TT

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN