Prinspar efterlyser bättre nätprat

Publicerad:

Internet. Vuxna måste våga tala om vad som sker på nätet - utan att införa förbud. Det var budskapet när ett 50-tal unga diskuterade internet med prins Carl Philip och prinsessan Sofia. Nu lovar prinsparet att jobba för att dialogen mellan barn och föräldrar ska bli bättre.

– Jag tror att många ungdomar saknar att vi vuxna kanske inte tar oss tid och diskuterar på den nivån de vill, säger prins Carl Philip till TT efter mötet.

Mobbning, hat och kränkningar - många vuxna oroar sig över barnens liv på internet. Men hur talar man om det på rätt sätt? Samtidigt mår en del barn dåligt och känner att de saknar vuxna att prata med.

Solklart budskap

På onsdagen fick ett femtiotal skolbarn från Stockholm tillfälle att diskutera saken på Slottet. Bakom inbjudan stod prins Carl Philip och prinsessan Sofias stiftelse, som vill hitta vägar till bättre samtal mellan barn och vuxna när det kommer till nätet. Och barnens budskap till vuxenvärlden är solklart.

– Man måste ta det lugnt och inte göra barn stressade. Annars vill de inte berätta, för de tror att föräldrar blir arga, säger deltagaren Dorna Montazer, som går årskurs 6 på Kista grundskola, till TT efter mötet.

– Man ska inte gå rakt på sak och bli arg, fyller Erik Frykholm i, elev i årskurs 8 på Vasa Real.

Onsdagens diskussion ses av prinsparet som ett startskott för att förbättra kommunikationen. Som vuxen handlar det om att kunna tala om livet på nätet - en naturlig del av barnens liv i dag - utan att bli skrämd eller införa förbud, säger prinsessan Sofia efter att ha tagit del av barnens åsikter.

– Först och främst: vi får inte vara rädda för internet, och det inte bara är dåliga saker där, säger hon.

– Man ska våga ha tillit till sitt barn. Att han har ett liv på internet och att det är okej. Och att ha dialogen - "behöver du hjälp så finns jag här".

Jobba vidare

Prinsparet tänker nu jobba vidare med frågan via stiftelsen.

– Nu ska vi summera och diskutera nästa steg. Fortsätta ha möten med olika myndigheter och politiker för att se hur vi kan göra och vad vi ska göra, säger prins Carl Philip.

– Vi hoppas kunna starta både en podcast och en youtubekanal för att lägga det på den nivån där ungdomarna är, säger prinsessan Sofia.

– Vi ska göra något konkret av det här. Det är vår ambition.

TT

Publicerad: