Fridolin dementerar koluppgörelse

Publicerad:
Uppdaterad:

Politik. Redan i september förra året gjorde S och MP upp om Vattenfalls brunkolstillgångar, enligt uppgifter till Dagens industri.

MP:s språkrör ville i SVT Agenda inte ge ett rakt svar på om överenskommelsen finns. Men efter sändningen dementerar Gustav Fridolin uppgifterna för TT.

När regeringspartierna gjorde upp avsade sig MP rätten att stoppa affären, uppger källor till DI.

När språkrören Gustav Fridolin och Isabella Lövin fick frågor om överenskommelsen i SVT Agenda ville ingen av dem svara ja eller nej på om den finns - trots att frågan ställdes upprepade gånger.

Till TT uppger Gustav Fridolin att han inte har suttit med i den statsrådsgrupp som har behandlat frågan och att han efter att Agenda har haft kontakt med näringsminister Mikael Damberg (S) för att "försäkra sig om att det inte finns några missförstånd".

– Och nej, det finns ingen annan överenskommelse om att vi inte skulle kunna säga nej av miljöskäl. Däremot är vi överens om att ägardirektiven gäller när regeringen prövar affären, säger han till TT.

TT: Varför kunde du inte svara på frågan i Agenda?

– Jag gjorde mitt bästa för att svara på frågan utifrån den kunskap jag har.

Enligt DI blev det förra våren allt mer tydligt för MP-ledningen att man skulle förlora i brunkolsfrågan. Det ska också ha funnits en rädsla för att regeringen skulle bli överkörd i riksdagen.

– Det politiska priset för oss att driva fram vår linje skulle bli oerhört högt. Då hade vi nog inte fått igenom mycket mer under den här mandatperioden, säger en tjänsteman på regeringskansliet som är knuten till MP, till Dagens industri.

Mikael Damberg, som ska ha varit väldigt bestämd om att kolet ska säljas, och avgående miljöministern Åsa Romson (MP) ska ha spelat en central roll i förhandlingarna.

Vad Miljöpartiet ska ha fått i utbyte är oklart.

TT

Publicerad: